geschiedenis

De plek waar de Vinckebuurt komt, kent een rijke geschiedenis. Iedereen in de regio kent wel de melkfabriek van Campina Melkunie en de Vleeschhoek. De bedrijven hebben jarenlang het beeld aan de Wilhelminakade gedomineerd.

Perceel Campina, Wilhelminakade 105

Bijna een eeuw lang werd melk verwerkt aan de Wilhelminakade. In het begin van de 19e eeuw werd de melk vanuit de fabriek met schuiten naar de losplaats aan de Amstel gebracht. Door de jaren heen werd de techniek moderner. In 1928 werd een textielafvalfabriek toegevoegd aan het terrein en in 1930 werd vergunning verleend voor voor diverse stoom- en wasmachines. Vijf jaar later mochten er ook watten en vulmateriaal worden gefabriceerd. Op 1956 nam de Aalsmeerse Melkcentrale c.v. de melkfabriek over, dat jaren later door Campina  werd overgenomen. In 1997 sloot de Melkfabriek haar deuren.

Perceel De Vleeschhoek, Petrus Steenkampweg 1 en 2

Niet alleen de verwerking van melk, maar ook die van vleesproducten gebeurde aan deze kade in Uithoorn. In 1927 opende de Uithoornsche Baconfabrieken haar deuren. Naast de fabriek was er op het terrein ook een winkel voor verkoop van vleesproducten en later ook groenteconserven aan particulieren. Op 21 september 1909 kreeg Petrus Steenkamp vergunning voor het oprichten van een exportslagerij en op 17 februari 1927 vergunning voor een baconfabriek. Dit hield ongetwijfeld verband met de ingebruikname van het gemeentelijk slachthuis in datzelfde jaar. Het merk De Hoorn is natuurlijk niet alleen een verwijzing naar de hoorn des overvloeds, maar ook naar het wapen van Uithoorn. Bij de Uithoornse Bacon- en Conservenfabrieken werd ook jarenlang de bekende Hema rookworst geproduceerd. Na overname door grotere concerns (Hartog-Zwanenberg en Unilever Vlees Groep) viel omstreeks 1975 het doek voor de Baconfabriek. In de jaren daarna is nog een groot aantal vleesverwerkende bedrijven op het terrein actief geweest, waaronder Gepo Vleeswaren. Inmiddels zijn beide fabrieken alweer een tijdje geleden gesloopt om ruimte te maken voor woningen.

jQuery(".menu-headermenu-container ul li.locate").addClass("current-menu-item");
 
^ Terug naar Top