beschrijving van het proces

Om een nieuwe wijk als de Vinckebuurt mogelijk te maken, was een aantal stappen en plannen nodig. We zetten ze hier kort op een rij:

Stedenbouwkundig plan

Hierin staat in grote lijnen beschreven hoe de wijk eruit komt te zien. Waar komen de woningen, hoe lopen de straten en waar liggen de pleintjes? Dit soort onderwerpen staan in dit plan. Voor de Vinckebuurt is het stedenbouwkundig plan opgesteld en door de gemeente vastgesteld.

Inrichtingsplan Openbare Ruimte

Hoe komen de straten, pleinen en stoepen eruit te zien? Waar spelen de kinderen uit de buurt straks? In het inrichtingsplan staan alle voorwaarden voor de inrichting van de buitenruimte in de wijk (behalve de woningen& tuinen) op een rij.

Beeldkwaliteitplan

Welke sfeer krijgt de buurt? En hoe komen de woningen er in grote lijnen uit te zien? Hoe hoog worden ze? Welke stenen en kleuren worden gebruikt? Antwoord op dit soort vragen staan in een beeldkwaliteitplan. Dit plan geeft richtlijnen mee voor de architecten die de woningen ontwerpen. Voor de Vinckebuurt is dit opgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad van Uithoorn.

Bestemmingsplan

Om alle idee├źn en plannen voor de nieuwe wijk ook wettelijk mogelijk te maken, moet een bestemmingsplan worden opgesteld. Voor alle gebieden in Nederland zijn bestemmingsplannen geldig. Als de bestemming van een gebied wijzigt (zoals hier van industrie naar wonen) is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De procedure voor het aanpassen van het bestemmingsplan is inmiddels geheel afgerond.

Omgevingsvergunning

Als de architecten de woningen hebben getekend, gaan Bouwfonds Ontwikkeling en ZeemanVastgoed bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Daarmee vragen ze toestemming om de bouw te starten en laten ze zien dat ze aan alle voorwaarden van het Bouwbesluit voldoen. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd, als het bestemmingsplan is gewijzigd. Als de vergunning is afgegeven, kan de bouw starten.

 
^ Terug naar Top